Донесоха ми кори за баница от Турция. Много са фини, но не издържат дълго време в хладилник. Правих няколко пъти /в рамките на 1 седмица/ баница, но все още имах кори и се чудех какво да направя с тях. Реших да приготвя нешо средно между пай и лазаня. Резултатът беше много вкусен и се хареса на семейството ми. Снимките не са много хубави, но бяхме много гладни и едва успях да снимам пая.
Необходими продукти за 6 порции:
3 кори за баница /моите са големи и ги режех на части/
500 г. кайма
400 г. консерва грах
200 мл готварска сметана
3 скилидки чесън
200 г. настъргано сирене Чедър
100 г. настъргано сирене Пармезан
листа мента
сол
черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
В блендер се сипва 1/3 от граха от консервата, заедно със скилидките чесън и част от ментата. Смила се на паста. Подправя се със сол, черен пипер и се изсипва готварската сметана. Разбърква се добре и се получава рядък сос.
Каймата се запържва в малко зехтин, докато стане натрохи и си промени цвета. Овкусява се със сол, черен пипер и останалите листа мента, които са нарязани на ситно.
Дъното на тавата се намазва леко със сметаново-граховия сос. Слага се кора за баница, която се намазва със соса. Отгоре се изсипва каймата, част от останалия грах и отгоре се посипва с настърганите сирена. Слага се нова кора, сос, кайма, грах, сирена и така докато свършат продуктите. Като най-отгоре се слага кора, намазва се със сос и се поръсва със сирене Чедър и Пармезан.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Коментари
Публикуване на коментар