Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Канелени сладки с шоколадов ганаш



Необходими продукти:
1 яйце
100 мл олио
120 г кафява захар
70 г смлени орехи
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
1 ч.л. канела
70 г пасирано сладко от ягоди

За шоколадовия ганаш:
80 г тъмен шоколад
30 мл сладкарска сметана

Брашното и канелата се смесват в купа. Яйцето се разбива на крем със захарта. Прибавят се олиото, пасираното сладко от ягоди, към което е добавена содата, изгасена в оцета. Разбърква се добре и се добавят смлените орехи. На части се прибавя брашното и се омесва меко тесто.
Оформят се топчета с големина на орех, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. С малка капачка се прави вдлъбнатина в топчетата, където след изпичането ще се сложи пълнежа. Пече се на 190о-200о за 5-6 минути. Сладките трябва да са меки. Охлаждат се върху решетка. 
Ганашът се приготвя като се сложат в купа на водна баня  шоколада и сметаната. Разбърква се, докато се смесят и се получи еднородна смес. Оставя се да се охлади и се сипва във вдлъбнатината на сладките. Като пълнеж вместо ганаш може да се използва и сладко.

Коментари

Популярни публикации