Необходими продукти:
за пареното тесто
2,5 ч.ч. вода
125 г масло
2,5 ч.ч. брашно
3 яйца
щипка сол
за захарния сироп
1,5 ч.ч. вода
1,5 ч.ч. захар
кората и сокът на 1/2 лимон
пръчка канела
В касерола се сипват водата, маслото и щипката сол. Оставя се да заври и се прибавя на веднъж брашното. Бърка се с дървена бъркалка, докато се образува тесто на топка. Прехвърля се в друг съд за да изстине по-бързо. След като се охлади, към тестото се прибавят яйцата едно по едно, като се разбърква след всяко до пълно абсорбиране.
В пош с назъбен накрайник се поставя тестото. В касерола се сипва олио, което се слага на котлон да загрее. С поша се изстискват тулумбички, дълги 5 см, като се отрязват с нож и се изсипват в сгорещеното олио. Пържат се от всички до зачервяване. Изваждат се и се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. След това се изсипват в касерола със захарен сироп. Той се приготвя като се поставят необходимите продукти за него на огъня. Оставят се да поврат няколко минути. Тулумбичките престояват няколко минути в сиропа и се изважда в чиния. Не трябва да остават дълго време в сиропа, за да не се разпаднат.
Тулумбичките са сладки /но не прекалено/ и с лек лимонов вкус. Ако желаете да бъдат по-сладки, то водата се намаля на половина.
Коментари
Публикуване на коментар