Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Никулденска питка



Необходими продукти:
500 г бяло брашно
250 г брашно Грахам
7 г. суха мая
2 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
вода

Маята се разтваря във водата със захарта и се оставя да шупне. Смесват се двата вида брашно и солта. Прави се кладенче, в което се изсипва шупналата мая и олиото. Омесва се меко тесто. Поставя се в купа и се покрива. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Тестото се премесва се и се оформя като риба. Оставя се отново да втаса. През това време фурната се загрява на 220 градуса. Преди да се сложи във фурната, питката се намазва със жълтък. Пече се, докато набодена клечка излезе суха. След изваждане от фурната, питка се оставя да почине 30 мин.

Коментари

Популярни публикации