Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

СОЛЕНКИ



Едни много хубави, хрупкави соленки, които са идеални за закуска. От тестото може да се направят и сладки. Аз направих половин доза със солена плънка, а другата половина на пурички с локум и поръсени с пудра захар. 

Необходими продукти:
250 г. свинска мас
6 с.л. кисело мляко /аз нямах кисело мляко и използвах заквасена сметана/
1 ч.л. сол
2 жълътка
около 500 г. брашно

За плънката:
200 г. натрошено сирене
2 белтъка

За намазване:
1 жълтък
сусам и маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:
Свинската мас се забърква с жълтъците, киселото мляко /в моя случай заквасената сметана/ и солта. Постепенно се прибавя брашното, докато се получи меко тесто. На набрашнен плот се разточва тестото с дебелина 0,5 см. Изрязват се с чаша или формичка кръгчета, в които се слага от плънката. Тя се приготвя като се смесят натрошеното сирене и белтъците. Изрязаните кръгчета с поставената плънка се сгъват на две и се прищипват краищата, така че да се слепнат. Соленките се слагат в тава с хартия за печене. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам и маково семе. Пекат се предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за около 30 мин. до зачервяване.


Коментари

Популярни публикации