Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

ЛОЗЕНГРАДСКИ ЗАКУСКИ


Винаги, когато ходим в Лозенград, минаваме през една закусвалня на центъра. Правят невероятни закуски - някои са като нашите рогчета, други - бюреци с различна плънка. Опитах се да пресъздам единия тип закуски, които са характерни за Турция, тъй като сме ги опитвали и в Истанбул и Одрин. Предлагат се с различна плънка - сирене и копър, сварени картофи, сирене и копър и др. Не знам турците с каква мазнина ги правят, но аз използвах свинска мас.
Дано Ви харесат и на Вас! 

Необходими продукти:
1 ч.ч. мека свинска мас
1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
около 500 г. брашно

За плънката:
2 яйца 
200 г. натрошено сирене
чубрица

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 250 мл. вода, заедно със захарта. Оставя се да шупне. В купа се пресява брашното и към него се прибавя солта. Маста и маята се изсипват при брашното. Омесва се меко и еластично тесто. Аз не го оставих да втасва, тъй като бързах. 
Тестото се разделя на 2 части, като всяка се разточва на кора с дебелина от 0,5 см във формата на правоъгълник. Всяка кора се намазва с плънката, която се приготвя като се разбият яйцата и към тях се прибавят натрошеното сирене и чубрицата. Плънката не трябва да бъде течна, а по-скоро с консистенция на крема сирене. Тестото се навива на руло, което се нарязва на парчета по 7-8 см. Поставят се в тава с хартия за печене и се оставят на топло да втасат. След като удвоят обема си, се намазват с разбит жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. 
След изпичане се оставят да изстинат. Много са хрупкави и могат да се приготвят от вечерта за сутрешната закуска.

Коментари

Популярни публикации