Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

ПЕЧЕНА ПАТИЦА ЗА КОЛЕДА


За Коледа приготвих пълнена печена патица. Беше много вкусна. Месото беше сочно, особено на гърдите. 

Необходими продукти:
1 патица с дреболиите
1/2 ч.ч. ориз
1 морков
1 стрък целина
1 лук
100 г. гъби
сол
черен пипер
чубрица

Начин на приготвяне:
Патицата се посолява и поръсва с черен пипер отвътре и отвън. 
За плънката се задушават лука, настъргания морков, нарязаните на кубчета целина и гъби. Добавя се ориза, разбърква се, докато стане стъклен. Прибавят се дреболиите /сърце, воденичка и дробчета/, нарязани на кубчета и се запържват леко.
Слагат се подправките - сол, черен пипер и чубрица. Прибавя се 1,5 ч.ч бульон и се оставя да се задуши. Оризът трябва да е почти сварен, преди да се напълни патицата. 
Патицата се пълни с приготвената смес с ориз, зеленчуци и дреболии. С кухненски конец се завързват бутчетата плътно към тялото на патицата, така че да не излиза плънката. 
Птицата се слага в дълбока тава и се налива бульон. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурната на 150 градуса за 3 часа. След това се маха фолиото и се запича на 180 градуса за около час. Патицата е готова, когато се бодне бутчето с нож и от разреза потече бистър сок.
След изваждане от фурната патицата се оставя да почине 1 час, завита с фолио и върху него с кърпа. 
Преди сервиране се отстранява конеца, с който са привързани бутчетата. Изважда се плънката и се слага в чинията за сервиране. Отгоре се поставя патицата. За гарнитура, освен плънката аз прибавих и кисело зеле, което сготвих отделно. Ако се сложи да се готви заедно с патицата, то ще стане много мазно, тъй като от птицата се отделя много мазнина по време на печенето. Патешко месо със зеле готвя по друг начин, но за това ще разкажа друг път.

Коментари

Популярни публикации