Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

НЬОКИ С ГЪБЕНО-СМЕТАНОВ СОС



Необходими продукти:
за ньоките
2 големи картофа
1 жълтък
около 300 г. брашно или за омесване на меко тесто
сол

за соса
300 г. гъби
100 г. шунка
200 мл бяло вино
200 мл сметана за готвене
4 скилидки чесън
зехтин
сол
черен пипер
копър

Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След като се сварят, за отцеждат и пасират. Оставят се да изстинат. В купа се смесват картофеното пюре, жълтъка, брашното и солта. Омесва се меко тесто. От него се оформят фитили, които се нарязват на малки възглавнички. Те се поставят на набрашнена повърхност.
За приготвянето на соса гъбите и шунката се нарязват, а чесънът се накълцва. В тиган се загрява малко зехтин, в който се задушава чесъна. Прибавят се гъбите и се запържват. Добавя се шунката и бялото вино. Оставя се на слаб огън да изври алкохола от виното. Прибавят се подправките и сметаната.
Докато сосът се готви, ньоките се слагат в дълбока тенджера с вряща подсолена вода. Когато изплуват на повърхността са готови и се прехвърлят с решетъчна лъжица директно в соса. Разбърква се добре, за да поемат ньоките ароматите на соса. Сервират се топли с чаша студено бяло вино.

Коментари

Популярни публикации