Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

ТОРТА "ШАРЛОТА"


За рождения си ден направих торта "Шарлота", която обичам и я правя със сезонни продукти. През лятото съм я приготвяла с ягоди, малини и къпини. Сега през зимата я направих с ананас, банан и портокал. Приготвя се за 15 минути, но е необходимо да предстои в хладилник поне 8 часа.

Необходими продукти:
3 рула Swiss roll /при мен бяха шоколадови със сметанов пълнеж/
1,5 кофички заквасена сметана
1 консерва ананас
2 банана
2 портокала
1,5 пакетче желатин
малко захар
1 пакетче захар с аромат на ром на Dr.Oetker

Начин на приготвяне:
Дълбока кръгла купа се застила с фолио за свежо съхранение, така че да остава от него извън купата. Рулата се нарязват на шайби и с тях се покрива купата. В друга купа се смесват нарязаните ананас, банани и портокали със заквасената сметана. Прибавя се захарта с аромат на ром и се добавя обикновена захар на вкус. Аз не обичам да е много сладко. Това е лек десерт. В купичка желатинът се залива с малко вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня или в микровълнова печка за кратко. Прибавя се към сметаната и плодовете на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Сместа се изсипва върху нарязаните и подредени шайби от рулата в купата. Заглажда се и отгоре се подрежда един ред от нарязаните рула, които след това ще бъдат дъно на тортата. Краищата на фолиото, които стърчаха извън купата се завиват плътно на вътре. Отгоре се поставя чиния за да се притисне тортата. Слага се в хладилник да се стегне поне за 8 часа.
Преди сервиране, тортата се вади от хладилника, маха се чинията, с която се притиска и се отвива фолиото. Отгоре върху купата се слага голяма тортена чиния или поднос и се обръща. Маха се купата и се отстранява фолиото.
За първия рожден ден на малката ми племенница направих тази торта. Тя служеше за основа на роклята на една малка принцеса.

Коментари

Популярни публикации