Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

ТОРТА "НАПОЛЕОН" С ПОРТОКАЛ



Рецептата е на кори Bella, но малко допълнена от мен с аромат на портокал.

Необходими продукти:
1 пакет от 800 г. бутер тесто
700 мл прясно мляко
100 мл портокалов сок
кората на 1 портокал
1 ч.ч. захар
125 г. масло
3 яйца
4 с.л. брашно
2 ванилии
есенция Ром

Начин на приготвяне:
Бутер тестото се оставя на стайна температура за да се отпусне. Изрязват се 2 блата с размери на формата за торта с подвижни стени. Слагат се в тава с хартия за печене и се надупчват с вилица. Остатъците от тестото също се слагат в тавата. Изпичат се на 200 градуса до златисто. Докато са още топли корите, всяка от тях се разделя на две и се получават общо 4 блата. Остатъците от тестото се натрошават и след това ще се използват за украса на тортата.
В тенджера се сипват 500 мл прясно мляко, портокаловия сок и кори, маслото, захарта и ванилията. Бърка се, докато кипне. В купа се разбиват яйцата с брашното и останалото прясно мляко. Прибавя се есенцията Ром. Сместа се добавя към врящите продукти в тенджерата на тънка струйка и при непрекъснато бъркане. Вари се до сгъстяване. Кремът се оставя да изстине, като се покрие плътно с фолио за свежо съхранение, за да не хване кора.
Във форма за торта с подвижни стени се слага блат. Покрива се с крем. Отгоре се слага пак блат и така се редуват, докато свършат блатовете. Най-отгоре се намазва с крем и се посипва с изпечените и натрошени остатъци от бутер тестото. Тортата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 7-8 часа. 

Коментари

Популярни публикации