Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Миди с ориз по бургаски


Необходими продукти:
1 кг миди с черупки
1 ч.ч. ориз
2 зелени чушки
2 глави лук
400 г. домати от консерва
1 морков
200 мл. бяло вино
4 скилидки чесън
зеленчуков бульон
сол
черен пипер
девисил

Начин на приготвяне:
Мидите се почистват добре, измиват се и се слагат в студена вода. Ако има отворени миди и при почукване по черупката не се затварят - ги изхвърлете.
В дълбока тенджера се задушава нарязания на кубчета лук и чесъна. Добавят се нарязаните на кубчета чушки и настъргания морков. Задушават се няколко минути. Прибавя се ориза и се запържва. Изсипва се бялото вино и се оставя да изври алкохола от него. Изсипват се в тенджерата доматите и малко от зеленчуковия бульон. Подправя се със сол и черен пипер. Оризът се бърка постоянно и при поемане на течността се добавя още малко. Така се процедира, докато ориза стане ал денте. Слагат се мидите в тенджерата, разбърква се добре и се похлупва с капак за няколко минути. Разбърква се от време на време, за да не залепне ориза. Ястието е готово, когато мидите се отворят и се напълнят с ориз. Поръсва се с нарязан девисил и се сервира. Ястието трябва да не е сухо, а да има сос.

Коментари

Популярни публикации