Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Пълнозърнести багети


Необходими продукти:
500 г. пълнозърнесто брашно
350 г. вода с температура 30-32 градуса
10 г. суха мая
10 г. зехтин
1 ч.л. сол
семена за поръсване

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в част от необходимото количество вода. В купа се сипват брашното и солта. Оформя се кладенче, в което се изсипва зехтина и водата с разтворената мая. Замесва се тесто, като постепенно се прибавя останалото количество вода. Получава се меко тесто. Купата се покрива с фолио и се оставя тестото да почине 20 минути.
Отпочиналото тесто се оформя като багети /3 бр./ или една питка. Приготвените багути се слагат в тава, покрита с хартия за печене и се покриват с фолио. Оставят се да втасат, докато удвоят обема си. 
Фурната се загрява на 220 градуса. Върху багетите се правят разрези с остър нож и се поръсват със семена. Пекат се около 15-20 минути до готовност. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат върху решетка.

Могат да се поднесат с масло или с песто. Аз приготвих песто от спанак и мента.

Коментари

Популярни публикации