Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Тарталети със сладолед и ягоди


За тази рецепта може да се използва готов сладолед или да се направи с помоща на машина за сладолед.

Необходими продукти:
За масленото тесто:
330 г брашно
щипка сол
230 г студено масло
1 ванилия
60 г пудра захар
1 яйце или 1 жълтък

За ягодовият сладолед:
200 мл. сметана
4 с.л. захар
200 гр.ягоди

За сметановият сладолед:
200 мл. сметана
ванилия
4 с.л. захар

Начин на приготвяне:

За приготвянето на сладоледа е необходимо да се постави контейнера на машината за сладолед във фризера за 1 нощ. 
За ягодовият сладолед се пасират ягодите със захарта. В купа се разбива сметаната. Постепенно се прибавя ягодовото пюре и се разбърква внимателно. Сместта се изсипва в машината за сладолед, в която е поставен охладеният във фризера контейнер. Сладоледът е готов след около 20-30 минути в зависимост от температурата на продуктите. Добре би било да се охладени. Приготвеният сладолед се слага в кутия с капак и се прибира във фризера, докато се правят тарталетите.
За приготвянето на сметановия сладолед се процедура по същия начин.
За масленото тесто брашното се изсипва на плота и се прави кладенче в него. Поръсва се брашното със сол. Разбива се яйцето в купичка. В кладенчето се изсипват нарязаното на кубчета масло, разбитото яйце, захарта и ванилията. Продуктите в кладенчето се смесват с помощта на пръстите, след това постепенно се омесва тесто, възможно най-бързо. За смесването на продуктите може да се използва шпакла. Оформя се тестото на топка, сплесква се и се увива в прозрачно фолио. Тестото се слага в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се изважда от хладилника и се разточва на кора с дебелина 0,5 см. Изрязват се кръгчета малко по-големи от формичките за тарталети. Слагат се във формичките и се притискат добре към дъното и стените. Върху тестото се поставя хартия за печене и бобови зърна, които пречат да се надуе тестото по време на печенето. Тарталетите се пекат на 190 градуса за около 15 минути. Изваждат се от фурната, премахва се хартията и бобовите зърна и се връщат сладките отново в печката за да се допекат за 10 минути. Изпечените тарталети се изваждат от фурната и се охлаждат напълно.
Тарталетите се пълнят с двата вида сладолед и се гарнират с ягоди или други сезонни плодове. 

Коментари

Популярни публикации