Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Ядосана манджа


Рецептата за това лятно ястие видях в предаването на Иван Звездев. Гостуваше му една жена, която сготви това ядене и разказа защо се казва така. 
Една свекърва преди да твъгне за нивата сутринта, поръчала на младата снаха да заколи петела и да го сготви. Но снахата била от друго село и все още не била свикнала с местния диалект и не разбрала точно какво й поръчала свекървата.
Вечерта възрастната жена се прибрала от нивата и попитала снахата: 
"Петелът ри ли?" /имала предвид дали петелът ври в тенджерата/.
Снахата погледнала към двора и отговорила:
"Ами рий." /т.е. рие на двора/.
И като не могли да се разберат двете, свекървата още ядосана решила да наготви набързо това ястие. И за това се нарича "Ядосана манджа".

Необходими продукти:
10 печени чушки
400 г. домати от консерва
8 яйца
300 г. натрошено сирене
3 с.л. олио
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
1 връзка магданоз

Начинн на приготвяне:
В тава се сипва олиото, слага се на котлона и се загрява. Сипват се брашното и червения пипер и се запържват за кратко. Прибавят се доматите от консервата, солта, черния пипер и около 500 мл вода. Разбърква се добре. Върху соса се полагат печените чушки. Между чушките се слага по едно яйце и едно в средата на тавата. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене и нарязания магданоз. Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се, докато яйцата се забулят. 

Коментари

Популярни публикации