Рецептата за това лятно ястие видях в предаването на Иван Звездев. Гостуваше му една жена, която сготви това ядене и разказа защо се казва така.
Една свекърва преди да твъгне за нивата сутринта, поръчала на младата снаха да заколи петела и да го сготви. Но снахата била от друго село и все още не била свикнала с местния диалект и не разбрала точно какво й поръчала свекървата.
Вечерта възрастната жена се прибрала от нивата и попитала снахата:
"Петелът ри ли?" /имала предвид дали петелът ври в тенджерата/.
Снахата погледнала към двора и отговорила:
"Ами рий." /т.е. рие на двора/.
И като не могли да се разберат двете, свекървата още ядосана решила да наготви набързо това ястие. И за това се нарича "Ядосана манджа".
Необходими продукти:
10 печени чушки
400 г. домати от консерва
8 яйца
300 г. натрошено сирене
3 с.л. олио
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
1 връзка магданоз
Начинн на приготвяне:
В тава се сипва олиото, слага се на котлона и се загрява. Сипват се брашното и червения пипер и се запържват за кратко. Прибавят се доматите от консервата, солта, черния пипер и около 500 мл вода. Разбърква се добре. Върху соса се полагат печените чушки. Между чушките се слага по едно яйце и едно в средата на тавата. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене и нарязания магданоз. Тавата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се, докато яйцата се забулят.
Коментари
Публикуване на коментар