Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Качамак с кюфтенца


Предлагам Ви една вариация на тема "Кюфтета по цариградски". Приготвя се по-бързо и е много вкусна.

Необходими продукти:
500 г. кайма смеес свинско и телешко месо
1 яйце
50 г. галета или трохи от стар хляб
сол
черен пипер
кимион
чубрица

За качамака:
1 л прясно мляко или вода
60 г. краве масло
1 ч.ч. царевично брашно за качамак
сол

Начин на приготвяне:
Каймата, галетата, яйцето и подправките се омесват добре. Оформят се кюфтенца с големината на орех. Изпържват се в загрята мазнина и се оставят върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.
В тенджера се сипва прясното мляко и се прибавят маслото и солта. Слага се на котлона и се изчаква маслото да се стопи. Царевичното брашно се изсипва бавно при млякото и се бърка с дървена лъжица непрекъснато, докато се сгъсти. Към готовият качамак може да се прибави настърган кашкавал или натрошено сирене.
Ястието се сервира, като се слага първо качамак и върху него се поставят кюфтенцата.

Коментари

Популярни публикации