Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Мини липови сармички


Ако и вие като мен обичате вкуса на липов цвят, то непременно опитайте тези сърмички, завити в листа от липа. Моите сърмички са в мини вариант, тъй като и листата ми бяха по-малки. Можете да си наберете листа от дърво, което е далеч от автомобилния трафик, за да няма замърсявания. 

Необходими продукти:
липови листа
500 г. кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
копър
сол
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:
Листата се измиват и се бланшират за кратко. Изваждат се от врящата вода и се слагат в купа със студена вода.
Нарязаният лук се запържва за кратко, прибавя се настъргания морков, каймата и оризът. Разбърква се добре, така че каймата да стане на трохи. Добавят се подправките, разбърква се и се налива 1 ч.ч. вода или зеленчуков бульон. Оставя се на слаб огън, докато оризът поеме течността. 
Във всяко листо се слага по 1 ч.л. от плънката и се завива. Сърмите се подреждат в тенджера и се заливат с 2,5 ч.ч вода. Затискат се с чиния и се слагат на котлона да се варят на слаб огън. Готови са, когато водата се поеме от сърмичките.
Липовите сърмички се сервират с кисело мляко. 

Коментари

Популярни публикации