При едно от посещенията ни в Одрин, ходихме в едно заведение на пазара, в което предлагаха различни кюфтенца и шишчета /агнешки, телешки и от козе месо/, но основният специалитет беше джигер. Това е черен дроб, нарязан на тънки ленти, хрупкав отвън, мек отвътре и доста пикантен. Беше много вкусен и въобще не горчеше. Срещу заведението имаше една лавка, пред която се извиваше огромна опашка. Хората чакаха да си купят джигер за вкъщи.
Когато се прибрахме в България, мъжът ми искаше да му направя такъв джигер. Пробвах и се получи. От тогава, джигерът се приготвя често в нашия дом. Поднасям го с чеснов сос.
Необходими продукти:
Черен дроб
Сол
Черен пипер
Лют червен пипер
Брашно
За чесновия сос:
1/2 кофичка кисело мляко
1 с.л. майонеза
сокът от 1/2 лимон
1 скилидка чесън
сол
копър
Начин на приготвяне:
Дробът се нарязва на тънки и дълги жулиени. Подправя се със сол, черен пипер и лют червен пипер. Всяко парче се овалва в брашно. В дълбок съд се сипва олио около 2 см и след като загрее се сипват парчетата дроб. Разбъркват се с решетъчна лъжица. Приготвят се много бързо - максимум 1 минута. Не е необходимо много време да се пържат, защото ще станат твърди и жилави. Изваждат се и се оставят върху кухненска хартия да се оцедят.
За чесновият сос киселото мляко и майонезата се разбъркват добре. Прибяват се лимоновия сок, сол, счукания чесън и копъра. Всичко се разбърква добре.
Така приготвеният джигер е идеално мезе за бира.
Коментари
Публикуване на коментар