Необходими продукти:
Меки бишкоти
За баварския крем с праскови:
125 мл прясно мляко
140 г. захар
3 жълтъка
310 мл сметана
175 мл пюре от праскови
80 мл вода
14 г. желатин
есенция ром
За муса от бял шоколад:
360 г бял шоколад
310 мл сметана
125 мл прясно мляко
3 г желатин
30 г. капки черен шоколад
За захарният сироп:
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч вода
За украса:
малини
карамелизирани фъстъци
Начин на приготвяне:
Бишкотите се подреждат по дъното на форма за торта, с махащи се страни. След това се подреждат по стените, така че бишкотите да се подават над формата около 1 см. Ако трябва бишкотите се подрязват, за да бъдат на една височина. С помоща на четка се намазват със захарния сироп, приготвен от равни части вода и захар, които се загряват, докато се разтопи захарта напълно.
За приготвяне на баварския крем се разбиват жълтъците с половината захар. Другата половина захар се прибавя към прясното мляко, което се слага на котлона да се загрее. Сгорещеното мляко постепенно се налива към жълтъците при непрекъснато бъркане. Сместта се връща отново на котлона на средна температура и се бърка постоянно, докато се сгъсти крема. Оставя се да се охлади. Желатинът се накисва във водата и се оставя да набъбне. Прибавя се към крема, докато е още топъл, за да може да се разтвори. Разбърква се добре.
Прасковите се пюрират и се прибавят към охладения крем, заедно със есенцията ром. Сметаната се разбива и на части се прибавя към крема, като се разбърква вниматилно с шпатула.
За приготвянето на муса, белият шоколад се начупва на парченца и се слага на водна баня да се разтопи. Желатинът се накисва в прясното мляко и се оставя да набъбне. Прибавя се към разтопеният и все още топъл шоколад. Разбърква се добре. След като се охлади леко шоколадовата смес, но не да се оставя да се стегне, се прибавя разбитата сметана. Накрая се изсипват капките черен шоколад.
Върху бишкотите в тортената форма се излива първо баварския крем с праскови и след това белият шоколадов мус. Заравнява се повърхността и по края се посипва с карамелизирани фъстъци. Украсява се с пресни малини и тортата се прибира в хладилник за поне 5 часа.
Коментари
Публикуване на коментар