Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Печено пиле на сол за Петровден


На Петровден по традиция се яде пиле. Предлагам Ви едно много лесно за приготвяне пиле.

Необходими продукти:
1 пиле
1 кг едра морска сол
60 г. меко масло
1 скилидка чесън
кората и сокът от 1/2 лимон
лимонова мащерка

За гарнитурата:
1 кг картофи
5-6 необелени скилидки чесън
сол
черен пипер
лимонова мащерка
олио

Начин на приготвяне:
В купичка се смесват маслото, пасираната скилидка чесън, кората и сокът от лимона и мащерката. С пръсти се прави джоб между кожата и гърдите на пилето и се пълни с получената маслена смес. 
В тавичка се изсипва едрата морска сол на равномерен пласт и върху нея се слага пилето с гърдите нагоре. Слага се в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за около 1 час. 
Пилето го сервирам със запечени картофи. Те се нарязват на едро и се поставят в тава. Прибавят се необелените скилидки чесън /след като се опекат и се изстискат се получава много вкусен крем/, солта, мащерката и олиото. Добавя се и малко вода или зеленчуков бульон - около 300 мл. Всичко се разбърква добре и се слага във фурната, да се пече заедно с пилето. Картофите се приготвят по-бързо от пилето и може да се сложат да се пекат 30 минути, след като сме сложили пилето във фурната. 

Коментари

Популярни публикации