В нашето семейство много обичаме пърленки - със сирене, с кашкавал, чеснови. Предлагам ви моя вариант на пърленка с различни сирена и чесново масло.
Необходими продукти:
500 г. брашно
1 ч.ч. топла, но не гореща вода
3 с.л. зехтин или олио
1 пакетче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
За гарниране:
200 г. натрошено сирене
200 г. настърган кашкавал
50 г. настърган пармезан
1 скилидка чесън
20 г. разтопено масло
чубрица
Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлата вода и се изчаква, докато се образуват мехурчета по повърхността. Брашното се изсипва в купа, заедно със солта и се оформя кладенче. В него се изсипва закваската с мая и зехтина. Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с фолио за свеж съхранение и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Понякога, когато бързам, за да се ускори процеся на втасване поставям купата с тестото в по-голям съд, пълен с топла вода. Така тестото втасва за около 30 минути.
Фурната се вкючва на 220 градуса с вентилатор и в нея се поставя тава с дъното нагоре. Тестото се разделя на 4 топки и всяка от тях се разточва на кръг върху хартия за печене. Намазва се с чесновото масло, което се получава, като се разтопи маслото и към него се прибави счуканата скилидка чесън. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене, настъргания кашкавал и пармезан. Поръсва се с чубрица и първата пърленка се слага във фурната с хартията за печене, върху обърнатата тава. Пече се за няколко минути. Трябва да се наблюдава, тъй като пърленките са тънки и могат да прегорят. Когато е готова първата пърленка, се изважда от фурната, слага се върху решетка да се охлади и на нейно място във фурната се поставя следващата. И така, докато се опекат всички.
Пърленките са меки, ароматни и идеални за закуска или сервирани към друго ястие.
Коментари
Публикуване на коментар