Прекрасна закуска, а защо не и десерт с финния лимонов крем на Марта Стюърт. Рецептата е взаимствана от
тук.
Необходими продукти за палачинките:
3 яйца
500 мл прясно мляко
60 гр. разтопено и охладено масло + за намазване
брашно
щипка сол
Необходими продукти за лимоновия крем:
8 жълтъка
10 с.л. масло на кубчета
1 ч.ч. захар
1 ч.л. лимонова кора
2/3 ч.ч. пресен лимонов сок
1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В касерола се сипват захарта, жълъците, лимоновата кора, сока и солта. Разбърква се добре и са слага на среден огън. Добавя се маслото и се бърка непрекъснато, докато в края не се образуват мехурчета и като прокарате пръст по обратната страна на лъжицата, потопена преди това в крема, остава линия. Това отнема около 5 минути.
Кремът се прецежда и се слага в стъклена купа, която се покрива плътно с домакинско фолио, за да не се образува кора. Лимоновият крем се оставя да изстине.
За приготвянето на палачинките, в дълбока купа се разбиват яйцата и се прибавя малко брашно, за да се образува гъста каша. Разрежда се с прясното мляко и ако е необходимо се прибавя още брашно. Не съм написала количеството брашно, тъй като никога не го меря, а слагам, докато се получи необходимата гъстота - малко по-рядко от боза. Накрая се прибавя разтопеното и охладено масло и солта. Всичко се разбърква добре и се оставя за 30 мин. в хладилник.
За да опека по-бързо палачинките, аз обикновено използвам едновремонно 2 тигана, които слагам да се загряват. Намазнявам с масло и с черпак изиспвам течността на тънък пласт. След като се изпекат от едната страна, с помоща на шпатула обръщам палачинките за да се изпекат и от другата страна. Готовите палачинки намазвам с масло.
Сервирам палачинките поляти с лимоновия крем и пресни плодове.
Коментари
Публикуване на коментар