Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Палачинки с лимонов крем


Прекрасна закуска, а защо не и десерт с финния лимонов крем на Марта Стюърт. Рецептата е взаимствана от тук.

Необходими продукти за палачинките:
3 яйца
500 мл прясно мляко
60 гр. разтопено и охладено масло + за намазване
брашно
щипка сол

Необходими продукти за лимоновия крем:
8 жълтъка
10 с.л. масло на кубчета
1 ч.ч. захар
1 ч.л. лимонова кора
2/3 ч.ч. пресен лимонов сок
1/4 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В касерола се сипват захарта, жълъците, лимоновата кора, сока и солта. Разбърква се добре и са слага на среден огън. Добавя се маслото и се бърка непрекъснато, докато в края не се образуват мехурчета и като прокарате пръст по обратната страна на лъжицата, потопена преди това в крема, остава линия. Това отнема около 5 минути.
Кремът се прецежда и се слага в стъклена купа, която се покрива плътно с домакинско фолио, за да не се образува кора. Лимоновият крем се оставя да изстине.

За приготвянето на палачинките, в дълбока купа се разбиват яйцата и се прибавя малко брашно, за да се образува гъста каша. Разрежда се с прясното мляко и ако е необходимо се прибавя още брашно. Не съм написала количеството брашно, тъй като никога не го меря, а слагам, докато се получи необходимата гъстота - малко по-рядко от боза. Накрая се прибавя разтопеното и охладено масло и солта. Всичко се разбърква добре и се оставя за 30 мин. в хладилник.
За да опека по-бързо палачинките, аз обикновено използвам едновремонно 2 тигана, които слагам да се загряват. Намазнявам с масло и с черпак изиспвам течността на тънък пласт. След като се изпекат от едната страна, с помоща на шпатула обръщам палачинките за да се изпекат и от другата страна. Готовите палачинки намазвам с масло.
Сервирам палачинките поляти с лимоновия крем и пресни плодове.

Коментари

Популярни публикации