Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Питка "Слънце"



Необходими продукти за тестото:
250 мл. вода
7 г. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
500 г. брашно

За оформяне на питката:
Олио
Семена мак
Белени тиквени семки

Начин на приготвяне:
В купа се слагат водата, която трябва да е леко топла, маята и захарта. Разбърква се добре и се оставя да шупне. Брашното се пресява и към него се прибавя солта, шупналата мая и олиото. Омесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 3 части. Всяка от тях се разточва на тънко и се намазва от двете страни с олио. Трите кори се слагат една върху друга и се оформя кръг. Разрязва се на 16 триъгълника. От единият триъгълник се обормя топче за средата на питката и се слага в намазнена тава. Всеки от 2 триъгълника се завива като кифличка и се поставя около топчето и представяват лъчите на слънцето. От останалите парчета се оформят малки кифлички, с които се запълват празните места между отделните лъчи на слънцето. Отгоре питката се поръсва със семена мак и тиквени семки. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си.
Ако желаете питката да стане висока, то използвайте по-малък размер тава, но с високи стени. По този начин тестото ще бухне нагоре.
Питката "Слънце" се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 210 градуса за около 10 минути. След като забележите, че се зачервява отгоре покривате питката с алуминиево фолио и допичате до готовност - забодено дървено шишче трябва да излезе сухо. След като се извади от фурната, питката се оставя на почине за около 30 мин.

Коментари

Популярни публикации