Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Фокача с маслини и лук



Необходими продукти:
300 мл топла вода
14 г суха мая
425 г брашно
3 с.л. зехтин
1 с.л. захар
1 с.л. сол
маслини
1/2 червен лук
едра сол

Начин на приготвяне:
В купа се слагат водата, маята и захарта. Разбъркват се и се оставя да шупне маята. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипва маята, солта и зехтина. Меси се около 10 минути. Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Отнема около 1,5 - 2 часа, в зависимост от температурата на помещението.
Втасалото тесто се слага в тава, покрита с хартия за печене и се разстила на тънко. С пръсти се правят вдлъбнатини, в които се слагат маслини. Поръсва се с нарязан на тънки полумесеци червен лук. Полива се с тънка струя зехтин и се поръсва с едра сол. Оставя се отново да втаса за около 1 час.
Фурната се загрява на 220 градуса. Фокачата се пече във фурната за коло 15-20 минути, докато се зачерви отгоре и се отделя свободно от хартията за печене отдолу. Изважда се от печката и се оставя да изстине.

Коментари

Популярни публикации