Тази питка я опитах, направена от сестра ми Антония и по тази причина съм я кръстила на нея. Получава се мека и на конци питка.
Необходими продукти за тестото:
250 мл. прясно мляко
1 кубче прясна мая или 14 г. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
около 1 кг брашно
За оформяне на питката:
Олио
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В купа се слагат леко затопленото мляко, маята и захарта. Разбърква се и се оставя да шупне. В голяма купа се пресява брашното и към него се добавят шупналата мая, олиото, разбитите яйца и солта. Омесва се меко тесто, което се удря в плота около 200 пъти според оригиналната рецепта. Аз използвам хлебопекарната за тази цел, като пускам 2 пъти програмата за паста, като всяка е с продължителност 20 мин. Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 3 топки. Върху намаслен с олио плот се разточва всяка топка на кръг и се намазва с олио от двете страни. Разточените и намаслени кръгове се поставят един върху друг и се завиват на руло. То се усуква добре и се нарязва на еднакви части с височина около 5 см. Така получените цилиндри се поставят в намаслена тава с висок борд изправени, така че отгоре се виждат отделните пластове на тестото. Тавата се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато утрои обема си /това отнема около 1,5 - 2 часа в зависимост от температурата в помещението/.
Фурната се загрява на 210 градуса с вентилатор. Втасалата питка се намазва с разбит жълтък и мляко и се пече 10 минути или до зачервяване отгоре. След това се поставя алуминиево фолио, за да не изгори отгоре и се допича до готовност. Питката се изважда от фурната и се оставя да се охлади за около 30 мин.
От това количество тесто се получава питка с диаметър 30 см. На снимката съм показала питка, изпечена в правоъгълна форма за хляб от половината тесто и не съм я намазала отгоре с яйце и млако. По желание може като разточвате трите кори, върху всяка от тях да сложите натрошено сирене. И така се получава много добре.
Коментари
Публикуване на коментар