Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Къпана баница по шуменски



Тази баница майка ми я правеше за всяка Нова година с късмети. Много я обичам и е съвсем различна от останалите баници. Използват се специални кори, които са по-дебели и изпечени на пещ. Такива в Бургас не съм виждала да продават по магазините. Обикновено майка ми купува от Шумен, където ги произвеждаше доскора една фирма и си ги нося в Бургас.

Необходими продукти:
4 кори за къпана баница
600 г натрошено сирене
олио
сол

Начин на приготвяне:
Взема се дълбока тава, която се пълни с вода и се слага малко сол. Друга тава се намаслява с олио. Взема се една кора и се потапя в солената вода за кратко и се слага в тавата. 
Поръсва се с олио и натрошено сирене. Взема се друга кора, потапя се във водата, слага се в другата тава, полива се с олио и се слага сирене. Повтаря се и с останалите две кори, като последната само се поръсва с олио. Баницата се оставя за около 10 минути, за да набъбнат корите.
Пече се на 180 градуса до готовност и докато се зачерви отгоре. Готовата баница се изважда от фурната и се покрива с кърпа за 5 минути. 

Коментари

Популярни публикации