Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Хрупкави питки с наденица и гъби



Необходими продукти за тестото:
480 г брашно
40 г масло
1 яйце
1 ч.ч. вода
сол

За пълнежа:
2 свински наденици
100 г гъби
сол
черен пипер
олио
чубрица

сусам за поръсване
жълътк за намазване

Начин на приготвяне:
В купа се сипва брашното със солта. Прави се кладенче по средата. В него се слагат яйцето и разтопеното масло. Разбъркват се съставките, като постепенно се прибавя по малко вода, докато се получи тестото на топка. Оставя се настрана за 20 минути.
В тиган се запържва пълнежа на наденицата и гъбите, нарязани на филийки. Подправят се със сол, черен пипер и чубрица. Пълнежа се оставя да изстине.
Тестото се разделя на 8 части. Всяка се разточва върху набрашнена повърхност на тънка кора. Сипва се от плънката в единия край на кората и се прегъва на две. Получава се полукръг. Прищипва се покрая, за да не излезе плънката. Питките се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се с разбит жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят и станат хрупкави.

Коментари

Популярни публикации