Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Прясна паста фарфале със сос от домати, маслини и каперси


Една прекрасна рецепта за паста с квас, която представи Ивана Кръстева-Пиерони от С нож и вилица в ръка. Няколко пъти съм пробвала да правя прясна паста, но тестото все не ми се получаваше. Тази рецепта е бърза и лесна за изпълнение.

Необходими продукти за пастата:

100 г квас

100 г + 2 с.л. семолина

1 яйце + 1 жълтък

1/2 сварено и пюрирано цвекло


Начин на приготвяне на пастата:

Яйцето, жълтъка, кваса и 100 г семолина се замесват с миксер. Когато се хомогинизират се прибавят 2 с.л. семолина и цвеклото. Омесва се добре. Тестото се завива с фолио за свежо съхранение и се оставя да почине за 30 минути. 

Разточва се много тънко, като се поръсва със семолина. Нарязват се правоъгълници, които се прищипват в средата за да се получи панделка. Пастата може да се оформи по различни начини - като талеатели, като кори за лазаня и други. Офермените фарфале се потавят на поривка, докато се приготвя соса за пастата.


Една малка глава лук се наситнява и се задушава в зехтин. Прибавят се накълцани на ситно 2-3 скилидки чесън, десетина маслини, каперси и 2 домата, които са обелени и нарязани на кубчета. Аз добавих и малко сварено и наситнено цвекло, което бе останало. Задушавасе леко соса до сгъстяване. Пастата се сварява за 3-4 минути в подсолена вода. 

Коментари

Популярни публикации