Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Ирландски хляб Бармбрак



☘️☘️☘️На 17 март е денят на Свети Патрик, който се празнува в Ирландия. Мислено се връщам преди две години, когато посетих Изумрудения остров. Такова наситено и ярко зелено не съм виждала другаде.



Предлагам Ви една рецепта, която се приготвя за Хелоуин и за деня на Св. Патрик. В оригиналната рецепта се приготвя с мая, но аз го направих с квас. 

Необходими продукти за предфермента:

45 г квас

1 ч.л. захар

45 мл вода

45 г брашно. 

Замесват се вечерта и е готов на сутринта.

За основното тесто: 

83 мл вода

28 г кафява захар

158 г брашно

щипка сол

28 г масло

88 г сушени плодове (стафиди, вишни и боровинки) 

натрошени бадеми

предфермента

1яйце


Начин на приготвяне:



Брашното, маслото и солта се претриват с пръсти, докато се образуват трохи. Слагат се сушените плодове, бадемите и захарта и се разбърква. Прави се кладенче, в което се изсипват предфермента и разбитото яйце. Омесва се меко и лъскаво тесто. Оставя се на топло да втаса, докато увеличи обема си поне 50%. При мен отне около 6 ч. Оформя се на руло и се слага в намаслена форма за печене. Втасва на стайна температура до удвояване на обема около 4 ч. Пече се 20 мин. на 230 градуса с пара и пак толкова време без пара на 210 градуса.



Коментари

Популярни публикации