Пропускане към основното съдържание

Представени

Морковени мъфини с лимон и лимонова мащерка

Необходими продукти: 3 яйца 1ч.ч квас 1 ч.ч кисело мляко 1/2 ч.ч. сироп от агаве (или 1 ч.ч. захар) 1/2 ч.ч олио 2 ч.ч. бяло брашно 1ч.л. сода 3 настъргани моркови кората и сока на 1 лимон няколко стръка прясна лимонова мащерка ванилия Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и към тях се прибавят сиропа от агаве, олиото, киселото мляко и угасената в него сода, ванилията, кората и сока от лимона и мащерката. Разбърква се и се добавя брашното. Обърква се добре и накрая се слагат настърганите моркови. Тестото се изсипва във формички за мъфини и се пекат на 180 градуса до готовност.

Хляб с маслини, сушени домати и пармезан



Един от любимите ми хлябове! 

Необходими продукти:

200 г брашно семолина римачината

200 г бяло брашно Екосем

230 г вода

160 г квас

10 г сол

сушени и мариновани в зехтин домати

маслини Стафидата

пармезан


Начин на приготвяне:

Брашното и водата се смесват за автолиза и се оставят за 1 час. Добавя се квасът и се размесва. Оставя се за 30 минути и се прибавя солта. Меси се с миксер или на ръка, докато се развие глутена. Тестото почива за 30 минути, след което се поставя на мокър плот и с мокри пръсти се разтегля. Поръсва се с нарязаните сушени домати, маслини и настърган пармезан. Сгъва се на плик. Три пъти през 30-45 минути се правят вътрешни сгъвания на тестото. Накрая се оставя да втаса, докато се увеличи обема с 50%. 

Оформя се хляба и може да втасва по два начина:

- да се остави на стайна температура, докато удвои обема си;

- да се остави за 1 час на стайна температура и след това да се прибере в хладилник за ретардация.

Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна за 25 минути в тава и сложена купучка с вода или в предварително загрята чугунена тенджера. След това се маха купучката с вода/маха се капака на танджерата, намаля се температурата на 210 градуса и се пече още 25 минути. 





Коментари

Популярни публикации